fredag 1 april 2011

Tro vad du vill!

Vad tycker ni om det här?

I söndags skulle jag åka tåg från Stockholm hem till Arboga.
Jag hade förbokad biljett på tåget från Stockholm mot Göteborg kl. 16.07. Jag kom till centralen strax före kl 15.00 och tänkte byta till tåget med avgång kl. 15.07 eftersom jag skulle hinna med det i stället. Det borde inte vara någras problem, det är sällan fullt så dags på en söndag. Jag gjorde som man ska, jag gick till SJ:s biljettkontor för att byta biljetten.

I luckan får jag beskedet att ”Tyvärr, det finns inga platser på tåget. Det är fullt.”

Eftersom jag härdad av åratals kampvana och av princip och aldrig viker ner mig i en diskussion med SJ ger jag inte upp så enkelt. Jag frågar då om det möjligen finns plats till Västerås på det tåget och får svaret:
- ”Jodå, det finns det! Vill du boka om?”
Jag ska ju vidare till Arboga så jag frågar om det möjligen också finns plats till Arboga på samma tåg när jag ändå håller på och krånglar och får svaret att:
- ”Javisst, det finns det! Ska jag boka den också?”
Mitt svar då är:
- ”Gärna, men är det inte enklare att boka en biljett direkt från Stockholm till Arboga i stället för Stockholm till Västerås och Västerås till Arboga på samma tåg?”
Hennes gravallvarliga blick och svaret som uttalas utan minsta spår av insikt om det absurda i situationen får mig att fundera på om jag är med i dolda kameran:
- ”Tyvärr, det är fullt på den sträckan!”

Jag får alltså boka om till två resor, på samma tåg, i stället för en. Jag lyckas också få platsbiljetter vilket annars inte går att köpa på den sträckan, men inte samma plats utan jag tvingas byta plats i Västerås.

Väl framme i Västerås är tåget nästan tomt när det rullar vidare och jag sitter kvar på samma plats. Jag frågar tågmästaren om platserna som nu borde vara upptagna av någon annan eftersom de inte gick att sälja till mig. Hon berättar efter en koll att de är upptagna på sträckan Skövde – Göteborg!

Jag trodde att SJ passerat millennieskiftet och hade ett bokningssystem som hade mindre upplösning än tågets hela sträcka när man bokar och säljer platser. Detta förklarar varför jag många gånger nobbats biljett i SJ:s automater, i stället köpt biljett i TIM-automaten och ändå fått en sittplats! (Om det inte är pendlingstid, då får man nästan alltid stå fast man har SJ-biljett!)

Slutsatsen av detta är att SJ:s försäljningssystem inte klarar att fylla tågen och att presumtiva kunder inte erbjuds biljetter. Slutsatsen är också att de sträckor som inte går ihop sig kommersiellt kanske inte gör det eftersom man nekar passagerare plats. Det innebär att vi skattebetalare som via kommun- och landstingsskatt betalar för kollektivtrafik betalar en massa i onödan!

6 kommentarer:

 1. Ja, vad ska man säga? SJ är ett helt galet företag och man vet ibland inte om man ska skratta eller gråta.

  Jag hoppas du har det bra och att du blir nöjd med din helg.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Det är inte klokt... det är alltså därför det är tomt på tågen emellanåt. Det är allt mer än en snögeneral som krävs för att få sj på fötter.

  Ha en skön kväll och helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Hahaha! Där har du en av anledningarna till att jag alltid tar bilen. Bussförbindelserna är lika galna. Ska man åka buss från Oslo till Karlskoga så måste man följa med till Örebro, trots att den passerar genom Karlskoga, den STANNAR INTE! Den passerar hemmet på några kilometers avstånd, men man måste följa med ytterligare nästan 5 mil innan man kan kliva av, sjukt! (Vet inte om det gäller alla bussföretag)
  Jag har en busshållplats 50 meter från mitt hus. Ska jag åka hemifrån till lasarettet, en sträcka på exakt 7 km, så tar det över en timme. Samma sträcka tar 5-10 minuter med bil, beroende på trafiksituationen. Inte konstigt att bilarna blir fler och fler.

  SvaraRadera
 4. Ehh..låter som ett aprilskämt. Men eftersom det gäller SJ så är det nog sant.

  SvaraRadera
 5. ja..vad ska man säga..helknäppt..man brukar ju få boka iaf..men man är ej garanetard sittplats..hmm..beträfande bilden va min tanke mera så här: lägg upp en bild,en bld förmedlar alltid en känsla, få reaktioner på bilden och utifrån känslorna/reaktionerna har du ett ämne att skriva om..förstår du?...tycker det verkar spännande..kul det är fullt i din kalender med uppdrag..tjing tjing

  SvaraRadera
 6. svar: tack så mycket sådana ord värmer.
  Du föreläser ju? har du några tips på hur jag ska gå till väga för att kunna börja föreläsa?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...