fredag 1 april 2011

Din hjälte och Du!

Här kommer en övning för att hitta egenskaper du önskar utveckla.

* Börja med att hitta en förebild som du har, och om du inte kommer på någon så tänk på en person i din omgivning som du tycker har gjort något bra eller som du beundrar för något.

* Skriv ner de egenskaper som du tycker utmärker den här personen/hjälten.

* Fundera sedan över om det är några av dessa egenskaper som du tycker att du saknar eller som du inte tycker är tillräckligt utvecklade hos dig.

* Skriv sedan ner de egenskaper som du önskar att du hade/vore mer utvecklade.

* Fundera sedan över hur du kan göra för att utveckla dessa egenskaper hos dig själv.

* Ha tålamod! Att byta ut en vana eller förstärka en egenskap kan ta tid och det är vanligt att man får bakslag men det är en del av processen så det är bara att ta nya tag och fortsätta sträva mot ditt mål.

Kärves Design och Foto

8 kommentarer:

 1. Nja Cecilia, är du inte inne på fel spår nu? Inte ska man väl försöka ta efter andras egenskaper. Alla är vi ju unika och då är det bättre att titta efter vad man själv har för egenskaper, utan att snegla på andra.
  Förebilder i all ära, men det viktigaste är att man utgår från sig själv och jobbar med det. Det är ju bara du som är expert på att vara du. Din unikhet är ju nyckeln till framgång vet du.

  SvaraRadera
 2. Förebilder har man ju för att stäva åt nåt håll.. Min mamma är en av mina förebilder, jag vill vara mer som henne, Men jag vill inte va henne.. De är ju skillnad Conny.. De handlar ju INTE om att apa efter.. utan bli mer nöjd med sig själv och bli den man vill vara...

  SvaraRadera
 3. Kom att tänka på att det är 1:a April idag!

  SvaraRadera
 4. Kajsa: Jag förstår hur du menar men försöker man ta efter någon annans egenskaper så kan det aldrig bli riktigt bra. Man är som sagt unik och är född med vissa egenskaper som ingen annan har, och det är dessa egenskaper man ska utveckla och "exploatera". Tokigt ord i sammanhanget kanske, men du förstår vad jag menar. :)

  SvaraRadera
 5. Däremot kan man naturligtvis ha förebilder.

  SvaraRadera
 6. Conny: Här kommer ett försök att förklara hur jag menar. Vi har alla egenskaper som är mer eller mindre utvecklade, en del är vi nöjda med och en del mindre nöjda med. Och dom egenskaper som är mindre utvecklade eller egenskaper som vi inte direkt är medvetna om att vi har brukar vi kunna se hos andra människor. Andra människor fungerar alltså som "speglar" för oss.
  Hos en del människor ser vi egenskaper som vi ogillar och irriterar oss på, det är då vanligt att vi själva besitter dessa egenskaper men ser dom, av olika anledningar, inte så tydligt hos oss själva utan har lättare att se det hos andra.
  Och likadant är det med egenskaper som vi attraheras av hos andra. Det är egenskaper som kanske slumrar eller som är relativt outvecklade hos oss. Och då kan man använda en människa som har sådana egenskaper som inspirationskälla för att utveckla denna slumrande egenskap hos oss själva.

  Ja, Conny, jag vet precis vad jag menar men jag vet inte om jag har lyckats vara tydlig nog i min förklaring och då blir jag glad om du kommenterar så gör jag ett nytt försök.

  SvaraRadera
 7. Hej, har nu utsett en vinnare till
  min Veckans Blogg-tävling, kolla om du vann ! =)

  SvaraRadera
 8. Nu blev det tydligt vad du menar. När jag läser ditt inlägg samlas frågetecknen i mitt huvud, men i och med tillägget så blir allt klart som korvspad. Ibland kan det vara svårt att vara tydlig och det beror på att man själv har kunskapen, och förutsätter då automatiskt (undermedvetet) att andra också har den.
  Nu Cecilia har jag inget att anmärka på, nu har du nått fram med budskapet, och jag håller med. :)

  När man ger råd är det viktigt att först ge en bakgrund till eller en beskrivning av hur saker och ting förhåller sig och hur man fungerar som människa i den situation man ska ge råd om, då är det lättare att förstå och ta till sig budskapets innehåll. Och det gjorde du i tillägget, bra!
  Det här handlar ju faktiskt om psykologi och alla är ju inte psykologer, så därför är ditt tillägg både nödvändigt och bra formulerat.

  PS. Jag tycker du får för lite frågor hehe! Eftersom du har den kunskap du har, och problemen du skriver om berör så gott som alla människor, så borde du få fler frågor tycker jag :D
  För några år sen ställde jag en fråga till Eva Rusz på aftonbladet och fick svar-är inte säker på namnet-hon är psykolog eller liknande. Jag ska ställa samma fråga till dig, dock inte i den här kommentaren.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...