onsdag 6 april 2011

Min ärlighet!

Jag går min egen väg, och den vägen heter Anti-Jante. Jag gillar det men märker att en del kan reagera på det och tycka att jag "skryter", är "dryg" eller är för ärlig. Fast det där med ärlighet är lite roligt och här följer en berättelse om min ärlighet.

Berättelsen om skorna:

Jag hade några vänner hemma och så kom en väninna och var på väldigt bra humör. Hon hade varit och köpt ett par nya skor som hon var väldigt nöjd med. Hon frågade mig vad jag tyckte om skorna och genast så ställde jag en motfråga; hur ärlig vill du att jag ska vara? Självklart så svarade hon att jag skulle vara helt ärlig, och det var jag.
Jag svarade att jag aldrig skulle sätta på mig dom för jag tyckte inte dom var snygga, däremot så klär dom dig väldigt bra och passar in i din stil. Hon var nöjd med svaret och tog inte illa upp.

När hon hade gått fick jag en utskällning av mina andra vänner för dom tyckte jag hade varit så elak mot henne. Dom tyckte det hela var väldigt pinsamt.
Jag pratade med min väninna senare och hon hade inte alls tagit illa upp utan tvärtom uppskattat min ärlighet.

Kontentan:

* Ärlighet fungerar bara man är tydlig.

* Vissa människor väljer oärlighet för att undvika en konflikt, eller av rädsla för att såra.

* De som tog illa vid sig av min ärlighet ovan, tolkade det jag sade utifrån "tredje" person. De lade in värderingar utifrån sina egna erfarenheter och det kombinerat med att de förutsatte att de visste hur hon skulle reagera på min ärlighet ledde till att de blev upprörda.

* När vi pratar så är det inte bara rösten och orden som levererar vårat budskap. Det är även kroppsspråket och energi som levererar vårat budskap och det viktiga då är att våra ord, rösten, kroppsspråket och energin levererar samma budskap. Men när vi ljuger så säger orden en sak, kroppsspråket och energin en annan sak. När någon ljuger så brukar vi inte direkt få insikten att personen ljuger men däremot så kan vi få känslan av att något är konstigt, att det känns lite fel men vi kan inte sätta fingret på det.
Är vi däremot ärliga så levereras vårat budskap i total överensstämmelse med röst, kroppsspråk och energi. När vi är helt ärliga så mottas det oftast på rätt sätt, förutsatt att vi är konstruktivt ärliga.

Vad tycker du om ärlighet?

När brukar du dra vita lögner?

Om du drar vita lögner, vilka anledningar brukar ligga bakom?

10 kommentarer:

 1. svar: tack underbara du!

  SvaraRadera
 2. Det här kan tyckas vara enkelt, men det är bland det svåraste man kan tänka sig, ibland. Vi gör ett tankeexperiment; En kille har jobbat och sparat pengar flera år för att kunna köpa en bil. När han till slut fått ihop pengar och köpt sin drömbil kommer han hem till mig och strålar som en sol. Han är lycklig över sin nya bil, som kostat så mycket uppoffringar, och han frågar mig vad jag tycker om bilen.
  Sanningen är den att jag tycker bilen är det fulaste i bilväg jag kan tänka mig. Jag skulle inte vilja ha en sån även om jag fick en gratis. Så vad gör jag? Killen ser upp till mig, och värderar mina åsikter väldigt högt. Är jag ärlig och knäcker honom, eller säger jag att bilen är snygg?
  Problemet är, som jag ser det, att de allra flesta inte inser att det inte finns någon absolut sanning. Allt är tycke och smak, en subjektiv upplevelse av verkligheten.
  Jag kan ju vara diplomatisk och säga; Den där bilen passar dig precis och den där modellen går väldigt bra, men då svarar jag ju inte på frågan. Det var ju min åsikt han ville ha. Ska jag vara helt ärlig och säga att det var den fulaste bil jag sett, eller vara diplomatisk och på så sätt slingra mig ur situationen utan att ljuga? Jag vet inte!

  SvaraRadera
 3. Tillvaron och umgänget skulle nog bli omöjligt om man var helt ärlig i alla situationer. Jag tror man måste förstå och sätta sig in i andras upplevelser av verkligheten.
  Om killen ovan tycker att bilen är snygg, så är det ju hans verklighet. Jag lutar nog åt att man bör vara lite flexibel och diplomatisk i vissa situationer. Det beror på och man känner ju av "energin" i situationen och bör handla därefter.

  SvaraRadera
 4. Conny: Jag håller med dig om att det inte finns någon absolut sanning här. Om jag är ärlig och säger att rött är den absolut snyggaste färgen så är det inte en sanning utan en åsikt. Men om någon frågar mig om snyggaste färgen och jag säger rött så är det en sanning såtillvida att jag inte ljög och sade att blått är snyggast.

  Om vi går över till ditt tankeexperiment, vilket jag uppskattar väldigt mycket, så handlar det i det här fallet om åsikter. Din kompis tycker bilen är helt suverän och du tycker helt tvärtom.
  Vi är alla medvetna om att olika åsikter är vanligt förekommande och förhoppningsvis kan vi också acceptera det.
  När det gäller åsikter så är det viktigt att lägga fram dom på ett sätt så att det tydligt framgår:

  * Att det är en åsikt.
  * Att åsikten är din.
  * Att åsikten inte är riktad som ett personangrepp.
  * Att mottagarens åsikt är precis lika mycket värd som din.

  Som jag ser det, Conny, så finns det ett tredje alternativ och det är lägga fram din åsikt på ett väldigt diplomatiskt vis:

  "Den där bilen passar dig precis och den där modellen går väldigt bra har jag hört, men personligen så attraheras jag inte direkt av den bilmodellen."

  Du är då diplomatisk och ändå ärlig med din åsikt.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle också varit ärlig i frågan om skorna. Det värsta jag vet är när man frågar ngn om man tex kan ha ett visst klädesplagg tillsammans med ett annat och man känner att personen i fråga svara vad den tror att jag vill höra. Jag vill höra sanningen! Alltid! Annars hade jag ju lika gärna kunna strunta i att fråga.

  SvaraRadera
 6. Tänkt om fler kunde vara brutalt ärliga!!

  Inget som är oärligt är bra!!

  SvaraRadera
 7. Jag är alltid ärlig. Anser att begär man ärlighet av andra ska man vara ärlig tillbaka. Dock anser jag inte att ärlighet är det samma som att säga till någon att "fan va du är ful" tex. DÅ är man endast elak, men att ärligt säga att jag skulle aldrig bära de plagget själv men det klär dig är ju snarare så att man visar att man står för sin åsikt och låter andra ha en egen också.

  SvaraRadera
 8. Brutal ärlighet är inte bra i alla sammanhang. Din åsikt Cecilia, som är en förlängning av min är den bästa, tycker jag. Då är man ärlig, samtidigt som man respekterar den andres åsikt.

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Bra inlägg!

  Jag tycker det är viktigt att vara ärlig utan att bli elak, många tycker det är svårt, men om man tar i beaktning att det är okej att tycka olika så är det egentligen inte så svårt.

  Ibland är det som om folk glömmer bort det där, att smaken är som baken. Istället tolkar man och gör det hela till en personlig angelägenhet, vilket då såklart blir helt fel.

  Ha det fint!

  /Stephanie

  SvaraRadera
 10. God morron!
  Jo men visst, ärlighet varar längst, det är ju ett uttryck som faktiskt stämmer.
  Tyckte det var bra att du sa som du tyckte, det hade jag också gjort.
  Ha en fin dag.
  kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...