torsdag 31 mars 2011

Tips för koncentrationen.


Fick ett önskemål från Sara som ville att jag skulle skriva om vad man kan göra för att kunna koncentrera sig när man till exempel gör läxor. Så jag tänkte ge er några tips om hur man kan stimulera koncentrationen när man gör saker som kanske inte är så roliga.Koncentrationstips:

Störningar:
Se till att du har lugn och ro. Stäng av TV:n, logga ut från Internet och sitt någonstans där du trivs och  där det inte är stökigt.

Musik:
Musik har en förmåga att stärka koncentrationen. Forskning har visat att klassisk musik ökar inlärningsförmågan och koncentrationen. Men även annan musik har positiv effekt.

Paus:
Det är bättre att jobba korta, effektiva pass än att sitta länge och glo rakt ut i luften. Jobba tio minuter och pausa fem, eller jobba trettio minuter och pausa tio. När du pausar så lämna det du håller på med och gör något annat, gärna något där du rör på kroppen.

Andas:
Jag har tidigare skrivit om Andningen och hur viktigt det är att andas ordentligt. Hjärnan behöver syre för att fungera och när man koncentrerar sig är det extra viktigt att hjärnan får det syre den behöver så se till att du andas djupa andetag.

Småmål:
Sätt småmål, mål som bara tar  en liten stund att genomföra. Bestäm dig för vad du ska ha gjort färdigt innan du får ta en paus.

Rätt fokus:
När man tappar koncentrationen så beror det ofta på att man fokuserar på att det man gör är så tråkigt, att man inte har lust, att det tar så lång tid, ja, att det suger helt enkelt.
Stoppa dom tankarna så fort dom kommer och fokusera istället på det positiva du uppnår när du genomfört det du gör. Ha slutmålet i fokus hela tiden, det är ett väldigt effektivt sätt att hitta energi till att genomföra uppgiften. Och när du fokuserar på resultatet så kommer du också märka att det gick mycket fortare än vad du trott. Du kan ta dina känslor till hjälp när du fokuserar på slutresultatet, känn den känslan som du vet att du kommer känna när du är klar. Känn känslan och fokusera på den.

Lycka till!

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...