måndag 20 december 2010

7 ord du bör undvika!

1. Inte. Jag har skrivit om ordet inte HÄR. Hjärnan "tänker" i bilder och ordet inte är inte applicerbart till en bild. Berätta istället för hjärnan vad du egentligen vill ha. Vara lugn och trygg istället för att inte vara rätt. Vara glad och nöjd istället för att inte vara irriterad. Pröva dig fram men hjärnans fokus styr dig.

2. Men. Men är ett litet ord du bör vara vaksam på. Två meningar som sätts ihop med ett men kan helt förlora sin betydelse och innebörd om det inte sätts samman på rätt sätt. Se om meningen och dess innebörd kommer mer till sin rätt om du väljer att sätta och istället för men.

3. Man. Många människor skyddar sig själva, söker respons och godkännande med andra människor genom att skydda sig bakom epitet man. Istället för att jag verkligen står för det jag säger och tycker själv så gömmer jag mig bakom man. Man brukar ju tycka eller jag brukar tycka. Antingen är det jag eller någon annan men väldigt sällan man.

4. Aldrig/alltid. Du får vara försiktig när du pratar om att något alltid är på ett visst vis eller att någon aldrig gör eller säger något. Det är att sätta en människa i ett fack och skapa deras självbild av hur han eller hon tror de behöver vara.

5. Kanske. Ibland är det innebörden av ordet kanske du vill åt och ibland är ordet kanske något som slinker in utan att vi egentligen vill. Mottagaren uppfattar en otydlighet och en osäkerhet i framställandet av meningar med det ordet som kanske inte är ditt syfte.

6. Måste. Är det ett stimulerande och lustfyllt krav eller en betungande och jobbig instruktion till dig själv? Pröva vilken skillnad det får att byta ut måste mot vill. Det är faktiskt så få saker vi måste så slit inte ut det ordet i onödan då det påverkar oss mer än vi tror.

7. Försöka. Återigen ett ord som signalerar på osäkerhet och signalerar att personen som säger något han eller hon ska försöka inte själv är säker på att resultatet kommer att bli lyckat. Hur ofta hör vi inte någon säga jag ska försöka ringa henne, jag ska försöka hinna osv.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med om det mesta men skulle du kunna ge förslag på hur man ska ersätta "försöka". Där är jag inte riktigt med.

  SvaraRadera
 2. Det finns en app på facebook som räknr antalet ord man (man) använt mest i sina inlägg. Dottern toppade med "mamma". För min del blev resultatet som följer: "För, Lite, När, Någon, Får, Här, Bra, Göra, Nog, Imorgon, Skriva, Kanske, Från, Alfons, Ute, Tror, Sista, Något, Mycket, Hmm"

  Hmm... ;)

  SvaraRadera
 3. "Försöka"..det säger min man och har gjort i alla tider..det betyder "Jag ska göra det om jag kommer ihåg det, men troligtvis inte, för det är inte viktigt för mig"
  Vi har kommit överens om att han inte ska säga så längre hahahaha

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...