torsdag 17 november 2011

Oro tjänar inget till!

Många av oss grubblar omedvetet över det förgångna, eller oroar oss för framtiden. Genom att grubbla över det förgångna eller att oroa dig för det som kommer att ske så minskar du möjligheten att ägna tid åt det som sker just nu.

Medveten närvaro.

Var är du just nu?

Hur mår du?

Öva på att vara medveten i din närvaro. Lyft blicken, fyll din dag med medveten närvaro; vem sitter bredvid dig på bussen? Hur smakar lunchen? Hur känns det i magen när du öppnar dörren till din arbetsplats? Vilka dofter känner du?

Vad som har hänt har hänt. Vad som kommer att hända kommer att hända. Låt istället vardagens händelser ge dig energi att påverka det som går att påverka.


Om du oroar dig för något som ligger i framtiden och det inte händer så har du oroat dig i onödan.

Och om det händer så har du oroat dig två gånger istället för en gång. 



4 kommentarer:

  1. Det är lätt att säga och tänka så. Men de som är oroligt lagda fungerar ju inte på det sättet! Själv försöker jag inte grubbla för mycket, tyvärr är det förflutna det jag isåfall mest fastnar i.

    SvaraRadera
  2. Visst är det så. Tack och lov så kan man öva och lära sig att oroa sig mindre och då kan det vara bra att bli medveten om att oron minskar din möjlighet att njuta och vara glad i nuet och att oron i sig inte tjänar något till. Kan man släppa oron så lämnar man utrymme för nya tankar och idéer som kan hjälpa en att lösa den situation som man oroar sig över.

    SvaraRadera
  3. Det krävs lite "tanketräning" för att sluta oroa sig i onödan, och då kan man beakta följande fakta: Det som har hänt finns inte, det är bara minnen och du kan inte ändra på det som hänt i det förflutna, så det finns ingen anledning att oroa sig för det som varit.

    Framtiden finns inte heller, det är bara en teoretisk konstruktion. Endast nuet finns och utgör verkligheten och det är i detta nu, och i denna verklighet du fattar dina beslut.

    Det är en bra "grund" att stå på, och utifrån denna plattform drar du nytta av dina erfarenheter från dina minnen så att du kan skapa din framtid så som du vill ha den, för kom ihåg att framtiden finns inte, så du kan skapa den precis som du vill utifrån dina egna förutsättningar.

    Jag vet att det kan vara svårt att tänka så här, men kom ihåg att det är du som är chefen och det är du bestämmer hur din framtid kommer att se ut.

    SvaraRadera
  4. Det är så sant det du skriver om oro, Cecilia. Ändå är det lätt som människa att "trilla dit" och vandra både bakåt och framåt i tankarna ibland. Men det är viktigt att man inte fastnar i grubblerier om det som varit eller vad som ska komma. Bättre att leva i det som är just nu så mycket som möjligt. Det går att öva sig i det, det har jag själv gjort och det blir bara bättre. Oro är en riktig energitjuv.

    Ett annat sätt som jag lärt mig när det gäller att hantera oro, är att tillåta sig att göra det en liten stund varje dag och sedan släppa taget om det. För trots allt så är ju oron en mänsklig känsla och som sådan också OK, det är en del i att vara människa, tänker jag.

    Kram!
    Anna-Karin

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...