söndag 9 januari 2011

På begäran!

Bilden kommer från www.hovlev.se
I förra inlägget redovisade jag resultaten från den senaste undersökningen här på bloggen och det var flest som svarat att de var rädda för att dö.

Nu har jag fått frågan om jag har några tips för dom som är rädda för att dö.

Jag kan börja med att säga att det enda som vi kan vara helt övertygade om är just det: att vi ska dö! Det är det enda vi kan vara helt säkra på och det gäller för alla levande varelser.

Rädsla är en förlamande känsla som starkt begränsar våra liv genom den handlingsförlamning som drabbar oss. Ormskräck begränsar livet så att man undviker att vara på platser där man kan riskera att möta ormar såsom skogen, ängar, landsbygd, länder med otäcka ormar osv. Självklart ska man bli rädd om man står öga mot öga med en giftig kobra, det är helt sunt och normalt. Men att bli rädd när du ser en kobra på TV eller undviker att plocka svamp av rädsla att möta en orm så styr rädslan ditt liv och begränsar din handlingsfrihet.

När det gäller rädslan för döden så är den helt berättigad om du lider av en dödlig sjukdom eller står inför någon form av direkt dödshot.
Men i övriga fall så kan överdriven rädsla för döden begränsa ditt liv avsevärt. Betydligt mer än rädsla för ormar, spindlar, damm eller annat.

Vi har fått den allra största gåva av alla, och det är livet. Det är våran skyldighet OCH framför allt rättighet att förvalta livet och skapa det allra bästa som vi förmår. Vi har också fått den gåvan att vara helt omedvetna om när vi ska dö och det är något vi bör vara tacksamma för. Det ger oss möjligheten att ta vara på livet och göra det till det absolut bästa för oss.

Att fokusera på en rädsla gör att rädslan växer och därmed handlingsförlamningen. Vi är fullt kapabla att hjärntvätta oss själva med hjälp av våra tankar. Död och liv, kärlek och hat, sjuk och frisk, dag och natt gränsen mellan motsatserna är hårfin och vi bör vara tacksamma över att vi inte vet allt som ska hända hur eller när.
Du kommer garanterat att dö! Men innan du gör det så skall du leva. Döden är något som kommer så det måste vi acceptera och det  är ingen idé att fundera på det så länge vi är friska och inte sitter i dödscell eller liknande.
Det är med döden precis som med andra saker som vi inte kan förändra, vi måste acceptera det och göra det bästa av situationen. Det handlar alltså om en förändring av attityd och tankar.

Så ta hand om ditt liv, lev det fullt ut och gör det absolut bästa av det!

Kom ihåg att gilla det här på Bloglovin nedan! Då hjälper du mig att göra den här bloggen större!

7 kommentarer:

  1. Bra inlägg. I mitt arbete möter jag många människor som vet att dom skall dö. Mycket ångest och oro. Och ibland är det svårt för oss som personal att veta hur man skall vara. Det bästa är att finnas till

    SvaraRadera
  2. sv: superkul att du är med och tävlar :D

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Tack för din kommentar inne hos mig och varmt välkommen tillbaka....

    Döden är jag inte rädd för men däremot hur det är innan döden...smärtan kroppsligt och själsligt..

    På återseende...kikar garanterat in hit igen/Caja

    SvaraRadera
  4. Tack för detta inlägg !!
    Jag har lite problem med denna rädsla och förr va det så att jag va så rädd för att dö så jag kunde inte leva fullt ut, en paradox för man borde ju leva "hysteriskt" för att man är rädd att missa något men jag blev rädd och vågade inte leva ...
    Ha en bra kväll
    kram

    SvaraRadera
  5. nu är del 1 uppe av svaren på frågestunden uppe gå in och kika vet jag :)
    http://sofilovisaa.blogg.se

    SvaraRadera
  6. Klokt inlägg med medkänsla och medmänkslighet

    Varje stund av rädsla är en förlorad stund av liv

    Ha en fin dag

    kram
    Emma

    SvaraRadera
  7. Bra inlägg! Personligen är jag inte rädd för så mycket men jag har en vän som är så rädda för att dö att hon nästan inte vågar leva. Hur möter man det? Det är svårt.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...