söndag 30 januari 2011

Missar du livet?

Camilla Photography
Fysiska spänningar bedövar oss för andra förnimmelser. Hos många blir spänningarna kroniska, vilket leder till att man inte längre upplever hur de dövar våra sinnesintryck. De kan göra attvår upplevelse av livet blir som att röra vid ett rosenblad med vantar på händerna.
När vi är spända eller stressade är det också mer sannolikt att vi reagerar överdrivet eller fattar impulsiva beslut som vi senare ångrar. Enkelt uttryckt är vi mer benägna att "tappa greppet" när vi är spända. Och sanningen är många bär runt på mycket spänning utan att ens inse det.

Genom att minska spänningarna kan vi uppleva livet mer fullt ut, för när vi är avspända och närvarande i kroppen blir även våra övriga sinnen mer levande. Vi ser inte bara färger klarare - även fysiska förnimmelser blir mer detaljerade. Ljud blir tydligare, dofter och smaker framträder mer. Och därtill har vi mer kontroll över våra handlingar och större förmåga att fatta sunda beslut.

Övning!

Ett sätt att bli mer medveten om hur spänningar känns är att "scanna" av kroppen med följande övning:

Sätt dig eller lägg dig bekvämt och slut ögonen.
Knyt höger näve hårt och lägg märke till hur det känns i handen när du spänner den. Känn hur musklerna arbetar ända upp i underarmen. Öppna sedan handen och slappna av. Nu känns det annorlunda i musklerna. Lägg märke till skillnaden. Lägg märke till om handen känns varm eller kall eller om handen kanske känns tung när du slappnar av.
Upprepa sedan med resten av kroppen, armar, lår, vader, ansikte osv. När du lär dig känna skillnad på spänning och avslappning blir det lättare och lättare att upptäcka spänningar i kroppen.


Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.  

1 kommentar:

  1. De verkliga experterna på just detta område är katterna. En katt tolererar inte minsta spänning i kroppen, men kan på bråkdelen av en sekund spänna samtliga muskler.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...