fredag 4 februari 2011

Här sitter personligheten!

Bildkälla; Sciencephoto
Vem du är avgörs av frontalloberna, eller pannloberna som de också kallas. Phineas Gage fick vid en sprängningsolycka ett järnspett genom huvudet. Mirakulöst nog så överlevde han, men den del av hjärnan som slets bort innehöll hans personlighet. Från att ha varit ansvarstagande och omdömesgill, blev han oberäknelig och bufflig.
Våra frontallober är också viktiga för hur vi exempelvis fattar beslut genom att väga olika utfall mot varandra. Avbildningar av hjärnan hos barn och ungdomar visar att det tar uppåt 20 år för frontalloberna att mogna. Eftersom de styr förmågan att bedöma följderna av en handling kan fördröjningen - åtminstone delvis - förklara tonåringars benägenhet att ta risker.
Hur aktiva frontalloberna är tycks också kunna säga en del om förmågan att hantera stress. För alla känns det pyton att bråka med sin partner. Men de som visade extra hög aktivitet i frontalloberna mådde bättre dagen efter: de hade lättare att landa känslomässigt efter konflikten.

4 kommentarer:

 1. Den sista raden är intressant och då inställer sig en lika intressant fråga: Är vi helt utlämnade till aktiviteten i de olika områdena i hjärnan, eller kan vi erfarenhetsmässigt och med logiskt tänkande kringgå dessa områdens funktioner? Jag tror det till en viss gräns, och då gäller det förstås en mogen hjärna.

  SvaraRadera
 2. så kul att du är med och tävlar i dagens blogg :D nu har jag en tävling där du kan vinna ett tandsmycke :D

  SvaraRadera
 3. Skador i den delen av hjärnan har jag dessvärre sett på nära håll och det var...inte så trevligt.
  Ett träd och en bil var vad som krävdes för att förvandla en fin 2-barns-far till en komplett idiot.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...