torsdag 17 februari 2011

Förväntningar!

På begäran tänkte jag ta upp ämnet förväntningar och hur man hanterar dom.

Det finns två sorters förväntningar:

De uttalade och de icke uttalade.

De uttalade förväntningarna är lätta att leva upp till för man vet vad som förväntas. Hemma kanske ni har bestämt att du sköter tvätten och någon annan disken, då vet du att det förväntas av dig att det finns rena kläder. På jobbet kanske du är ansvarig för lönehanteringen och då vet du att det förväntas av dig att alla får sina löner i tid.

De outtalade förväntningarna är lite klurigare för det är inte ens säkert att dom verkligen finns. Det är nämligen vanligt att vi går omkring och tror att vissa saker förväntas av oss från olika håll. I vissa fall är det också så att vi har lärt andra vad dom kan förvänta sig av oss. Om du alltid plockar upp tonåringens tvätt från golvet och lägger den i tvättkorgen så "förväntas" det sedan att du ska göra det. Om du alltid bakar till fredagsfikat på jobbet så förväntas du till slut göra det, folk räknar helt enkelt med det.

Och jag tror att det som plågar mest är de outtalade förväntningarna och ett sätt att lösa det är helt enkelt att fråga om det verkligen förväntas av dig att göra de här sakerna.

Alla förväntningar är inte negativa men de förväntningar som känns att dom finns utan att du har gått med på att leva upp till dom kan vara jobbiga att släpa omkring på.

Hur ska du hantera andra människors förväntningar?

* Gör en lista över alla förväntningar som du känner finns på dig och skriv även från vem de kommer.
* Stryk sedan dom saker som du gärna gör eller som du har åtagit dig att göra.
* Du har nu kvar en lista på outtalade förväntningar. Då är det dags att ta en diskussion med de personer som du känner att förväntningarna kommer ifrån. Fråga om de har de här förväntningarna på dig. Finns det ingen förväntning så behöver du inte göra det. Finns det en förväntning och du känner att du inte har fått vara med och bestämma om det ligger på dig så får ni ta en diskussion för att hitta en lösning som passar alla parter. Handlar det om förväntningar på arbetet som ligger utanför din arbetsbeskrivning kan det kanske vara läge med en löneförhandling.

Så här kan du formulera dig när du tar reda på vilka förväntningar som finns på dig:

"Jag uppfattar att det förväntas av mig att jag ska utföra xxxx. Är det korrekt uppfattat av mig?"

* Säg nej! Ingen dör, varken du eller den som får ett nej. Ställer någon en förväntning på dig som du absolut inte vill göra så säg nej. Det mår alla bäst av.

Ha en härlig kväll!

13 kommentarer:

 1. Du er klok hur blirman som dig?? Monica

  SvaraRadera
 2. Tack Monica!

  Jag är en väldigt nyfiken person som älskar att lära mig nya saker. Kanske kan bero på det.

  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 3. Tack för din fina kommentar på min blogg....å´outtalade förväntningar kan ju bli som luddiga och difusa mål...otroliga energitjuvar...

  SvaraRadera
 4. Hejsan!
  Ville bara berätta att din blogg nu är publicerad på Bloggliv.

  Mvh Pelle

  SvaraRadera
 5. Klokt resonerat om andras förväntningar Cecilia. De viktigaste förväntningarna är dock ens egna. Vem har inte hört talas om t ex. idrottsmän som inte pallat för trycket? Det beror på att de försökt leva upp till ANDRAS förväntningar.

  SvaraRadera
 6. http://vindsromantik.blogspot.com/
  ... besök gärna min andra blogg

  Kul att du vill vara med på min utlottning, önskar dej, Lycka till!

  Så mycket läsvärt, jag kommer att följa dej från min blogg Vindsromantik, så jag kommer på besök fler gånger.

  Tack för allt fint du skriver om mina smycken.

  Kram Maggan

  SvaraRadera
 7. svar: Jätte kul att du ville vara med i dagens blogg en vinnare är nu uttagen så går in och kolla om det är du, om det inte är det så passa på att anmäla dig till morgondagens tävling och ha en chans till:)
  kram

  SvaraRadera
 8. En mycket intressant blogg jag fann såhär i den sena timman ~~~

  Hälsningar från Eva

  SvaraRadera
 9. Om jag får vara lite fördomsfull så tror jag det är främst vi kvinnor som är experter på outtalade förväntningar. Men men, en dag ska jag väl lära mig att gubben inte kan läsa mina tankar. ;)

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Kika in min blogg och vara med i tävlingen!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Takk, den var bra!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...