onsdag 17 november 2010

Skitsnack på arbetet!

På vissa arbetsplatser upplever man idag problem med gruppdynamiken och olika typer av dysfunktionalitet i arbetsgrupper. Orsakerna till detta kan vara många och åtgärderna likaså.
Det kan dock vara värdefullt att prova olika typer av enklare åtgärder för att se om man uppnår någon förändring.
Man ska dock alltid ha i åtanke att förändringar kan ta tid. Man brukar räkna med tre månader för att byta en vana eller ett beteende mot ny vana eller nytt beteende.


När jag arbetar med arbetsgrupper brukar jag rekommendera en övning som är enkel men som kan ta tid att lära sig/vänja sig vid.
Jag brukar rekommendera fortsatt skitsnack på jobbet.
Skitsnack förekommer alltid, ingen idé att mörka med det. Det är en del av vår "tradition".
Det skitsnack som jag förespråkar skiljer sig dock något från det vi är vana vid. Det fungerar så här:

Prata bakom ryggen på dina kolleger men säg bara positiva saker. Gå till Anders och berätta för honom vilket bra jobb Kerstin har gjort. Det fungerar alltså som vanligt "skitsnack" men du säger endast positiva saker om dina kolleger.

Vad händer då i arbetsgruppen? Ofta brukar det finnas en eller ett par personer på en arbetsplats som är mindre omtyckta, men den här
typen av "skitsnack" leder till att medarbetarna successivt ändrar den negativa inställningen till en mer accepterande och positiv gentemot den mindre omtyckta.
En annan följdeffekt är att när man börjar prata positivt om sina kolleger så fokuserar man mer på det positiva vilket leder till att man som person blir mer positiv och mår bättre på arbetsplatsen. Man känner också en annat kamratskap till sina kolleger. Man får en mer sammansvetsad arbetsgrupp.

4 kommentarer:

 1. camilla liljeberg17 november 2010 18:39

  tänkvärt borde införas på alla arbetsplatser för att se hur det påverkar...stress,vantrivsel,frånvaro osv...

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med. Och det är så enkelt att genomföra det.

  SvaraRadera
 3. Kul att du gillade ljuset! Det är riktig kanel, så det är riktigt verklighetstroget! :D

  SvaraRadera
 4. Jag brukar också prata om "skitsnack" på jobbet när jag är ute och föreläser. Och precis som du säger, så kommer det alltid att finnas. Frågan är bara vad som definieras som skitsnack. Det brukar jag prata med mina grupper om. De får sedan själva bestämma vad som ska kvalificeras som skitsnack, skvaller, mobbning eller kanske ren och skär information. Brukar bli intressanta diskussioner.
  Din övning var ju jättebra för att sprida lite positiva vibbar.
  Ha det bäst. Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...