lördag 27 november 2010

Friska omskrivningar!

Längtanskälla och inspirationskälla är omskrivningar för två stora sjukdomar här i samhället.


Svartsjuka och Avundsjuka.

Ni kommer väl ihåg  låten med Nanne Grönwall: "Jag är så aaavundsjuk!"
Det handlar så mycket om attityd och känsla. Orden avundsjuk och svartsjuk skapar inte direkt en positiv känsla inombords. Men vad handlar dessa "sjukdomar" om egentligen?

Om vi tar svartsjuka så ser vi en person vi älskar som beter sig på ett oftast positivt sätt mot en annan människa. Vi ser att så där beter sig inte den här personen mot mig och reagerar med det vi kallar för svartsjuka. I grund och botten handlar det om att vi längtar efter att bli bemötta på samma sätt. Vi vill bli sedda på samma sätt och betyda allt för den vi älskar. Vi längtar!
 Jag har därför valt den här omskrivningen till längtanskälla istället.

Det är samma sak med avundsjuka. Vi ser någon annan som har något vi vill ha, eller som kan något vi vill kunna eller ser ut som vi vill göra. Se det då som en inspirationskälla för ingenting är omöjligt, bara olika svårt.

Säg nu Längtanskälla och Inspirationskälla tyst för dig själv, känn efter vilken känsla orden väcker inom dig. Lägg sedan in dom i din vokabulär och börja använd dom. Jag lovar att det kommer kännas mycket bättre  än att använda dom gamla orden.

Nytt sätt att tänka, nytt sätt att tala!

Lev väl!

6 kommentarer:

 1. Längtanskälla och Inspirationskälla ingår numera i mitt vokabulär - Efter att ha blivit utsatt för både svartsjuka och avundsjuka gillar jag ditt inlägg! kRAM

  SvaraRadera
 2. TACK! för snälla ord inne hos mig, jag blev jätteglad!!
  Jag tycker absolut att du ska prova på lite papperspyssel, men var beredd på att det är beroendeframkallande, för det är så roligt! ;)
  Tittade lite snabbt här inne hos dig men ser att jag får återkomma när jag har lite mer tid - så mycket kloka & tänkvärda saker du skriver!
  Ha en riktigt trevlig 1:a advent!

  SvaraRadera
 3. Så Sant :)

  PARTYT fortsätter
  Välkommen att vara med :)
  Håkan

  SvaraRadera
 4. Väldigt kloka ord.

  Ha en fin måndag!

  SvaraRadera
 5. Det är inte en dans på rosor, vägen tillbaka kan jag lova, men det vet säkert du. Erkänner att det är svårt att inse att det tar tid, jag trodde alltid att det skulle gå snabbare än en förkylning. Alla sa då jag var 21/23år när jag fick diagnosen, att jag hade tur och att det går snabbare att bli kry desto yngre man är. Sex år känns inte som om det är en snabb väg tillbaka!

  Hur länge sen var det du var i det?
  Är du tillbaka? Tog det mer än sex år för dig?

  KRAM ifrån en tjej som uppskattar din kommentar.

  SvaraRadera
 6. avundsjuka känns inte riktigt sunt.
  Tror "sjukdomarna" står när i förbund med jatelagen...
  Läs gärna mitt inlägg;
  http://lillapluffs.blogg.se/2010/september/

  Tänker,
  alla är vi bra på vad vi är bra på. Vi kan inte vara bra på allt...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...