fredag 4 november 2011

Snacka skit!

Fotograf: Nathalie Kärvegård
På vissa arbetsplatser upplever man idag problem med gruppdynamiken och olika typer av dysfunktionalitet i arbetsgrupper. Orsakerna till detta kan vara många och åtgärderna likaså.
Det kan dock vara värdefullt att prova olika typer av enklare åtgärder för att se om man uppnår någon förändring.
Man ska dock alltid ha i åtanke att förändringar kan ta tid. Man brukar räkna med tre månader för att byta en vana eller ett beteende mot ny vana eller nytt beteende.

Rekommendation:

När jag arbetar med arbetsgrupper brukar jag rekommendera en övning som är enkel men som kan ta tid att lära sig/vänja sig vid.
Jag brukar rekommendera fortsatt skitsnack på jobbet.
Skitsnack förekommer alltid, ingen idé att mörka med det. Det är en del av vår "tradition".
Det skitsnack som jag förespråkar skiljer sig dock något från det vi är vana vid. Det fungerar så här:

Prata bakom ryggen på dina kolleger men säg bara positiva saker. Gå till Anders och berätta för honom vilket bra jobb Kerstin har gjort. Det fungerar alltså som vanligt "skitsnack" men du säger endast positiva saker om dina kolleger.


Varför?
Vad händer då i arbetsgruppen? Ofta brukar det finnas en eller ett par personer på en arbetsplats som är mindre omtyckta, men den här typen av "skitsnack" leder till att medarbetarna successivt ändrar den negativa inställningen till en mer accepterande och positiv gentemot den mindre omtyckta.
En annan följdeffekt är att när man börjar prata positivt om sina kolleger så fokuserar man mer på det positiva vilket leder till att man som person blir mer positiv och mår bättre på arbetsplatsen. Man känner också en annat kamratskap till sina kolleger. Man får en mer sammansvetsad arbetsgrupp. 

 Vill du ha fler tips för att få mer Rockstjärnestatus på jobbet? Klicka HÄR!


4 kommentarer:

  1. Det där är alldeles utmärkt Cecilia, teorin är det inget fel på. Men problemet är att försöka få folk att omsätta teorin i praktiken. Det är som att säga att ni ska vara positiva i stället för negativa. Det handlar ju om att ändra folks tankemönster, och det är där svårigheten ligger. För att göra det måste människan förstå att det blir bättre för henne själv och för gruppen som sådan.
    Det är för abstrakt för människan och blir för svårt att ta till sig. Om någon tänkt på ett visst sätt i 30-40 år så kan man inte få denne att ändra sitt sätt att tänka på nåra månader, om man inte hela tiden jobbar med människan.

    De flesta förstår problemet och fördelarna med att tänka på det sätt du beskriver ovan, men att ändra sitt tankemönster är att ändra sin personlighet. Har du funderat på hur den biten ska lösas? :)

    För att belysa problemet ytterligare ska jag använda pedagogik: En fotbollstränare har tänkt ut ett nytt spelsystem som han är övertygad om ska göra att laget vinner oftare, så vad gör han? Jo, han samlar laget och går igenom hela planen med spelarna. (det har du gjort ovan). Sen börjar den stora utmaningen. Han måste vara med spelarna hela tiden och tillsammans med dem nöta in det nya sättet att spela och rätta till misstag som gör att spelarna återfaller i det gamla sättet att spela. Han måste träna dem ända tills det sitter i ryggmärgen på dem och de automatiskt tänker och beter sig som tränaren vill.

    SvaraRadera
  2. ...Inom psykologin säger man att "man är inte sina tankar". Det man menar då är att man kan styra sina tankar, eller ändra på dem i syfte att ändra ett negativt beteende. Allt börjar med en tanke och följaktligen är det tankarna man ska koncentrera sig på om man ska ändra sitt beteende.
    I viss mån kan man säga att "man är sina tankar" just för tillfället, alltså hur du tänker nu och det är alltså detta "som du är nu" som du ska ändra, då skapar du ett nytt beteende. Detta ska sen nötas in och det är när man nöter in något som man bygger nya "vägar" i hjärnan.
    Slutsatsen och poängen med mitt resonemang blir att man måste träna och bygga tills vägarna är klara för trafik. :)

    SvaraRadera
  3. trevlig blogg, bättre med trevliga bloggar än psykvård, enlig mig :)

    SvaraRadera
  4. Gillar skulle behövas prövas

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...