söndag 5 juni 2011

Framgång med Facebook!

I natt släpptes boken "Framgång med Facebook" skriven av Nina Jansdotter. Jag medverkar i boken med ett kapitel om att Utveckla och Utforska din identitet på Facebook. Nedan följer ett utdrag ur det som jag bidragit med till boken:

"Helt frankt kan man ju säga att Facebook är ett enda stort mingelparty, ett världsomspännande knytis med valfri klädsel. Vi kommunicerar med kusin Albert i Kuwait, syster Stina i USA, grannen Sune, sambon och sonens engelskalärare samtidigt.
Vi människor brukar ha ganska mångsidiga identiteter där vi spelar olika roller beroende på i vilket sammanhang vi befinner oss. Vi har en roll på jobbet, en roll för chefen, en i familjen osv vilket är helt normalt. Beroende vem du är som person så skiljer sig rollerna mer eller mindre från varandra. Och det flyter på ganska bra då de sammanhang där vi spelar dessa roller är åtskilda från varandra. Men, på Facebook så samtalar vi med alla våra ”vänner” samtidigt och de här ”vännerna” kan då vara olika familjemedlemmar, chefen, kollegorna, vänner, barnens kamrater, grannar, kändisar, barnens lärare mfl, det är alltså en salig blandning av människor som läser det du skriver. Och det här ger oss en fantastisk möjlighet att utforska och utveckla vår identitet." Om boken:


"Är du med på facebook? En fråga som inte är helt ovanlig nu för tiden. Och ja, väldigt många är med och aktiviteten ökar mer och mer.
Facebookandet har ökat explosionsartat den senaste tiden och fler än 4 miljoner svenskar är med. Facebook kan användas till att söka jobb, dejta, omvärldsbevaka, bygga upp sitt varumärke, allmänt nätverkande och mycket mer. Oavsett vad man vill använda facebook till så ger Framgång med Facebook en bra grund att stå på. Är det en fördel eller nackdel att vara vän med chefen på Facebook? Hur blir man en facebookspindel? Hur bygger man sitt varumärke på Facebook? Boken ger dig svar på alla frågor du haft och inte visste att du hade om världens största nätcommunity.
- Rätt använt kan facebook verkligen vara en språngbräda för en framgångsrik karriär och ett rikare liv med många härliga, peppande nya vänner. Ett sätt att utvecklas och upptäcka nya sidor av sig själv som människa både på jobbet och på fritiden säger författare Nina Jansdotter.
Det gäller dock att undvika några av de vanligaste misstagen som också finns med i boken. En fallgrop kan vara ”uppdateringssjukan” och här finns också ett test som visar om du är i riskzonen att bli drabbad. I boken är också ett antal andra facebookinspiratörer intervjuade och de kommer med sina bästa tips. Facebook är en fantastisk marknadsplattform med många möjligheter för alla typer av företagare. Det är både är en arena för långsiktigt varumärkesbyggande och för säljdrivande aktiviteter. För att Facebook ska bli en framgångsrik kommunikationskanal för företag så gäller det att förse ”fansen” med användbart innehåll, våga vara personlig och dela med sig av sin passion och sitt engagemang.
- Visst är det helt rätt att tillämpa ett personligt tilltal på Facebook, även som företag. Det är inte alltid plånbokens storlek som avgör hur framgångsrik ett företag blir i sin kommunikation på Facebook. Precis som i många andra sammanhang kommer man långt med kreativitet, mod och uppfinningsrikedom.
Detta menar Nina Jansdotter. Framgång med Facebook är en bok som kartlägger Facebookanvändares beteende och ger konkreta råd kring hur företag och privatpersoner kan få ut mesta möjliga av sin närvaro på Facebook."


Jag tycker facebook är ett suveränt sätt att lära känna nya människor. I skrivande stund har jag 2071 vänner på facebook och jag har lärt känna många  nya personer som aldrig annars skulle fått kontakt med. Flera av mina nya vänner har jag även träffat IRL vilket har varit väldigt givande då det finns så mycket att lära av alla.


Hur använder du facebook?

På Facebook hittar du:

Nina Jansdotter
Framgång med fb
Kalla Kulor
Klokegård - Designa ditt Liv
Rockstjärnestatus i Ditt  Liv
Bli gärna min vän på facebook: Cecilia Kärvegård.


 

12 kommentarer:

 1. Vad kul att läsa om boken. Den är efterlängtad!!! Eftersom vi båda har nöjet att medverka i Framgång med Facebook känns det lite extra.

  En sak har jagfunderat på i takt med att antalet vänner har växt och inte längre bara är människor jag har träffat personligen - uppdateringar. Hur många kan man göra? Och vad kan eller bör de handla om? Med stora skaror i sin publik är Facebook nästan som att driva en tidning på nätet. Inte så att det förväntas uppdateringar. De flesta har ju fullt upp med sitt övriga nätverk. Snarare att det blir så många jag har bara har envägskontakt med. Även om jag läser många inlägg och kommenterar, så har jag ändå ingen riktigt känsla för många av dem som idag följer mig. Det förändrar hela upplevelsen av att hålla på med Facebook.

  Vad tycker du, Cecilia? Har ditt Facebookande ändrats i takt med att du fått större nätverk?

  SvaraRadera
 2. Jacqueline: Ja, det har förändrats. När jag efter lång tids tvekande äntligen skaffade facebook så var först väldigt restriktiv och var bara vän med sådana som jag kände IRL. Jag har dock alltid varit personlig men inte privat på facebook.
  När jag upptäckte hur lätt det var att skapa en stämning på facebook så bestämde jag mig för att sprida glädje och hopp med mina statusuppdateringar.
  Jag har valt att göra en blandning av statusuppdateringar så det är allt från privata bilder till jobbrelaterat och jag sprider gärna bra saker som vänner lägger ut.
  Jag märker att jag missar mer nu på facebook när jag har så många vänner. Det är många statusuppdateringar som jag missar. Men jag går in på vänners profiler lite nu och då för att se vad som händer och så kommenterar eller gillar jag.
  Men på det stora hela så tycker jag att mitt facebookande har berikats ju fler vänner jag har för jag får mer respons och rikare diskussioner kring mina uppdateringar. Och jag lär mig så otroligt mycket. Jag har blivit vän med många av mina bloggvänner vilket jag uppskattar väldigt mycket.

  Visst är det kul med boken och att vi båda är med där, det ska bli kul att läsa den.

  SvaraRadera
 3. Hej! :) Ville bara kika in och säga att jag är tillbaks och bloggar flera gånger i veckan igen!

  /Du lämnade en kommentar hos mig i april och jag känner inte riktigt att det är någon idé att jag svarar på den nu haha.

  Kram ♥!

  (förlåt för tråkig "auto" kommentar, bara för att visa att hej, jag finns igen haha, kram!)

  SvaraRadera
 4. Jag gillar också tröjan, roligt att du läser min blogg :)

  SvaraRadera
 5. sv: tack snälla du!! <3 behöver pepp då jag ofta är missnöjd med det jag presterar (eftersom så många andra presterar mycket bättre än mig..) så tack snälla du!

  SvaraRadera
 6. Den boken verkar toppen!

  /Sophia- också från Arboga :)

  SvaraRadera
 7. Tack för att Du lämnade spår hos mej, så att jag fann stigen hit igen :-)))

  Facebook, njaäää, det är inte riktigt min plats...så där är jag i en mycket minimal skala ;*)

  SvaraRadera
 8. Vinnaren av dagens blogg finns uppe! :) Kika in om det blev du eller anmäl dig till den nya omgången här:
  http://vadfanskajagheta.se/2011/june/tisdag-dagens-blogg.html#comment

  SvaraRadera
 9. Heej och tack för den fina hälsningen =)
  Den här boken vill jag läsa, jag är helt "lost" i facebookträsket och för det mesta är det fantastiskt roligt...den ska läsas....
  Hoppas Du får en fin nationaldag!

  SvaraRadera
 10. Hejsan bästa fru Klokegård!

  Det som fångade mitt intresse i ditt inlägg om FB är begreppet IDENTITET.
  När man byter land och språk så lägger man till ytterligare en dimension i sin identitet.
  Identiteten har i huvudsak två beståndsdelar(i mitt tycke)eller skall jag säga två fundament: Den FASTA("rötterna")och den RÖRLIGA.
  Den rörliga delen förändras och och utvecklas i samspelet i möten med andra. Är vi 'ordentligt' förankrade med våra rötter i en kultur, i ett språk låter den rörliga delen av vårt "fundament" ta in flödet av andra sätt att tänka och vara (kulturer) som i sin tur bevattnar våra rötter och får oss att växa som människor. Ingenting i en människas utveckling är så viktig som en fast, självklar och positiv identitet som inger självrespekt och stolthet över det man är.
  Jag är så gammal att jag slipper för det mesta rollspelen - jag är den jag är - eller så har rollerna smält i mig så totalt att jag inte ens är medveten om dem längre. Under alla omständigheter är det skönt att slippa andra chefer! Nu är det JAG som är chefen;)))!
  Att börja en ny 'karriär' efter pensioneringen - så som jag uppålever att jag har gjort tack vare trädgården är en ynnst som gör mig väldigt ödmjuk inför Livet.
  Har det så gott på Nationaldagen och jag hoppas att du är en stolt svensk som inte överlåter traditionerna till några irrhjärnor - vårda dina rötter!
  Hälsningar från en icke medborgare Anja

  SvaraRadera
 11. Jag har inte riktigt med tid att facebooka, egentligen förstår jag det inte, helt enkelt.
  Men är in till dej och läser dina otroligt intressanta inlägg.

  Kram Maggan

  SvaraRadera
 12. Kikar in och passar på att önska en riktigt fin måndag!
  Kram.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...