måndag 31 januari 2011

Kort övning mot stress!

Aktiv avspänning!

När du blir stressad reagerar din kropp med att du andas ytligt. Dina andetag blir kortare, ytligare och kommer i högre grad från bröstkorgen än från magen. När din kropp är avspänd och du mår bra går andningen långsammare, sjunker längre ned i magen och blir djupare.

Genom att öva på att bli medveten om hur du andas, och göra andningsövningar regelbundet kan du förbättra ditt sätt att andas och därmed bli mer avspänd och må bättre. Nedan finner du en kort variant av andningsövning som ger omedelbar avstressande effekt. Den här varianten kan du när du har övat upp dig, använda när och var som helst, i affären, på bussen, i bilkön etc. Du får mest effekt om du övar varje dag, gärna flera gånger dagligen.

 

En kort mycket användbar variant:
Stå eller sitt och uppmärksamma din andning. Lägg handen på magen och känn hur magen utvidgas när du andas in. Ta tre djupa andetag, på ett sätt som är skönt för dig, låt axlarna falla ned om du känner att de är uppdragna och spända. Andas därefter några mjuka andetag och känn att du blir lugn och avspänd.
När du övat denna korta variant tillräckligt många gånger och känner att du behärskar tekniken, kommer din hjärna att påminna dig om när det är dags att sänka axlarna och andas djupare. När du har kommit så långt i din andningsmedvetenhet kan du göra övningen på 2-3 sekunder och få ett gott resultat.

Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.   

Tips för Arbetsglädje!

10 tips för Glädje!


Ser ni glädjen hos den här pojken? Han bor på ett barnhem som jag besökte i Mumbai, Indien.
Barnen på det här barnhemmet blev väldigt lyckliga när jag tog kort på dom och sedan visade bilderna för dom. Dom skrattade hjärtligt and from the bottom of their hearts. Det var sann glädje!
Och det beredde mig en stor glädje att kunna ge den här stunden av lycka till barnen.

Det är inte så svårt att sprida glädje som man kan tro. Bestäm dig för att ha en glädjens dag idag!

Här några tips för glädjens dag:

1.  Le mot alla du möter idag.
2.  Ge minst en ärlig komplimang till varje person som du pratar med idag.
3.  Kramas i trafiken.
4.  Om någon annan får dig att känna en positiv känsla, så säg det.
5.  Kramas mycket idag.
6.  Köp en chokladask till någon som betyder speciellt mycket för dig.
7.  Ring en god vän som du inte har haft kontakt med på länge.
8.  Gör dig själv glad genom att unna dig något speciellt.
9.  Gör dig fin för någon som du älskar.
10. Skriv ett brev för hand till en kär vän och skicka det.

Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.   

Slappna av!

Slut dina ögon och lyssna på den här underbara musiken för att verkligen slappna av. Du kommer må mycket bättre efteråt. Det tar bara 6 minuter av ditt liv. Ta hand om dig själv och njut!
 

Måndagens utmaning!

Dagens utmaning!

Dagens utmaning går ut på att använda dötid på ett konstruktivt sätt.

* Sitter du fast i en bilkö är det bara att konstatera att du inte kan göra någonting för att det ska gå fortare. Så ta några djupa andetag och fokusera dina tankar på något du vill uppnå. Fokusera på dina mål och gör de verkliga i dina tankar.

* Lång kö i affären eller bankomaten? Le och var glad, le mot människor i din omgivning och gläds åt de leenden du får tillbaka. Sätt som mål att du ska få minst 5 leenden tillbaka.

* Närhelst du får dötid så använd den till att precisera dina mål eller till att glädja andra människor.

 Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.  

söndag 30 januari 2011

Missar du livet?

Camilla Photography
Fysiska spänningar bedövar oss för andra förnimmelser. Hos många blir spänningarna kroniska, vilket leder till att man inte längre upplever hur de dövar våra sinnesintryck. De kan göra attvår upplevelse av livet blir som att röra vid ett rosenblad med vantar på händerna.
När vi är spända eller stressade är det också mer sannolikt att vi reagerar överdrivet eller fattar impulsiva beslut som vi senare ångrar. Enkelt uttryckt är vi mer benägna att "tappa greppet" när vi är spända. Och sanningen är många bär runt på mycket spänning utan att ens inse det.

Genom att minska spänningarna kan vi uppleva livet mer fullt ut, för när vi är avspända och närvarande i kroppen blir även våra övriga sinnen mer levande. Vi ser inte bara färger klarare - även fysiska förnimmelser blir mer detaljerade. Ljud blir tydligare, dofter och smaker framträder mer. Och därtill har vi mer kontroll över våra handlingar och större förmåga att fatta sunda beslut.

Övning!

Ett sätt att bli mer medveten om hur spänningar känns är att "scanna" av kroppen med följande övning:

Sätt dig eller lägg dig bekvämt och slut ögonen.
Knyt höger näve hårt och lägg märke till hur det känns i handen när du spänner den. Känn hur musklerna arbetar ända upp i underarmen. Öppna sedan handen och slappna av. Nu känns det annorlunda i musklerna. Lägg märke till skillnaden. Lägg märke till om handen känns varm eller kall eller om handen kanske känns tung när du slappnar av.
Upprepa sedan med resten av kroppen, armar, lår, vader, ansikte osv. När du lär dig känna skillnad på spänning och avslappning blir det lättare och lättare att upptäcka spänningar i kroppen.


Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.  

En två-dagars!

Mingel efter torsdagens workshop!
Från torsdag till lördag har jag varit på en konferens som hette Business BootCamp och ni kan läsa mer i inläggen:

Business BootCamp
Uppsnappat
Mycket att ta in
Nina Jansdotter föreläser

Vi var 41 företagande kvinnor på BootCampen som deltog. Jag insåg under de här dagarna hur viktigt det är att ta de chanser man får att dels lära sig nya saker men också chansen att träffa andra människor för att utbyta erfarenheter och öva på det sociala spelet.
I mina tidigare inlägg har ni kunnat läsa vad jag snappade upp på de seminarier som genomfördes och på min talarkollega Ulrika Gabriels blogg kan ni läsa inlägget: Fulladdad med energi och inspiration där hon skriver om sin syn på BootCampen. Och som ni ser så upplevde hon konferens på ett annat vis.
Ulrika är en underbar person som verkligen gör skäl för sin titel: Inspiratör! Det sprakar av energi hos Ulrika och jag är väldigt glad över att ha denna fantastiska kvinna i min vänkrets.

Nina Jansdotter och Ulrika Gabriel!
Läs hennes blogg där ni hittar massor med inspiration!

Självkontroll.

Självkontroll viktig för barn

Det är titeln på en intressant artikel som jag läste i Expressen.se
Barn som inte får lära sig att kontrollera sina impulser riskerar att drabbas av många problem som vuxna, enligt en ny studie. 
Långtidsstudien av 1 000 barn från Nya Zeeland visar anmärkningsvärda resultat.
Barnen följdes från tre års ålder ända tills de fyllt 32 år. Redan när barnen var små fanns tydliga tecken på vilka som långt senare skulle komma att få det kämpigt i vuxen ålder. Samma treåringar som inte klarade av att vänta på sin tur, som inte kunde hantera när de blev frustrerade eller som hade svårt att koncentrera sig på en uppgift var också de som många år senare i högre grad än andra drabbades av så vitt skilda problem som sexuellt överförbara sjukdomar, högt kolesterolvärde, övervikt och högt blodtryck, visar studien. Den presenteras i den internationella vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (Pnas).

lördag 29 januari 2011

Nina Jansdotter föreläser!

Jag och Nina Jansdotter!
Idag har jag kommit hem efter ett två dagar långt Business Boot Camp trött och lycklig, taggad och inspirerad, målstyrd och motiverad!
I tre timmar fram till lunch idag hade vi den stora förmånen att lyssna till Nina Jansdotter. Det var första gången jag lyssnade till henne och jag kan bara säga; Helnöjd!
Hon är inte bara kunnig på sitt ämne utan en expert på att föra fram sitt budskap och få kontakt med åhörarna. Det var engagerande workshop där vi alla fick utrymme till att arbeta med våra mål och tankar.
Hon inte bara levererade det vi önskade; hon gjorde det med bravur. Har ni möjlighet att lyssna på Nina så gör det!

Titeln på Nina´s workshop var:

Tänk om - tänk rätt! Låt tankarna arbeta för dig!

Workshopen handlade om målsättning och våra tankar; både hur tankarna styr oss och hur vi tänker kring pengar. Fokus låg hela tiden på företagande men allt det vi gick igenom är helt applicerbart på livet i helhet.
Vi fick göra olika övningar och många bikupor. Det var prat, tankar, och lite klipp och klistra. En kvinna tjänade hundra kronor, jag tjänade tjugo.
Nina är ett underbart exempel på en människa som inte styrs av Jante och det var så underbart att se det.

Mer om Nina!

Hemsida: Nina Jansdotter
Blogg: OpenCV

Mycket att ta in!

Utsikt över Mälaren från Kungsörs Torp.
Bloggningen har varit lite sporadisk nu när jag är på Business BootCamp men jag får ta igen det i kväll när jag är hemma igen.

En sak som har slagit mig under de här dagarna är hur viktigt det är med den personliga utstrålningen hos en föreläsare. Det är A och O.

En föreläsare kan vara hur skicklig och kunnig som helst men det räcker inte om han/hon inte kan fånga åhörarna. Det spelar inte så stor roll vad dom säger, det viktiga är HUR dom levererar det dom säger.

Vi som ordnade den här konferensen har verkligen gjort ett jättebra jobb då  vi har valt ut föreläsare. Vi har prickat in 6 väldigt skickliga scenkonstnärer som verkligen har bjudit på sig själva.

fredag 28 januari 2011

Uppsnappat!

Stefan Lindström, entreprenolog, utbildare och talare.
Jag är, som ni vet, på Business BootCamp, vilket innebär 2 dagar med workshops om företagande med fokus på våra egna företag.
Det är ett väldigt bra upplägg med väldigt skickliga föreläsare. Först ut var Stefan Lindström som genomförde en fantastisk föreläsning. Han satte verkligen ribban högt för kommande föreläsare. Här kommer ett axplock av det som jag lärde mig av Stefan Lindström:



Han talade bl.a om varifrån drivkrafter kommer. Stefan talade även om tur som är ett väldigt omdiskuterat fenomen. En del tror på tur och andra inte . Men Stefans sätt att lägga fram det var verkligen klockrent. Bland annat så lärde jag mig att tur handlar om förberedelse – att vara beredd då ett tillfälle dyker upp. Vidare så tog han upp motivation som en avgörande kraft för att nå sina mål.
Han pratade också om vikten av att göra medvetna val vilket var en väldigt välbehövlig påminnelse som uppskattades väldigt mycket.

torsdag 27 januari 2011

Business BootCamp!

Nu är det dags för vårens stora Business BootCamp på Kungsörs Torp!

Winnet Västmanland är arrangör och då jag sitter i stabsgruppen måste jag åka tidigare och ställa i ordning allt innan deltagarna kommer.

Jag kommer blogga från BootCampen och berätta vad jag lär mig.

Program:

Torsdag:

14.30–16.30 Dina drivkrafter som entreprenör.
Med Stefan Lindström, entreprenolog, utbildare och talare.

16.30 Entreprenörstest med feedbacksmöjlighet från Stefan Lindström
EPT – Entreprenörprofilstestet – är framtaget av Stefan Lindström och legitimerade psykologen Hans-
Olle Frummerin.

Fredag:

8.30–12.00 Cash is Queen med föreläsning och workshop
Ta betalt o jacka upp priset!
Karin Klerfelt, vd och grundare av Astarcan AB

Mina kunder vill ha resultat
Ulla-Lisa Thordén, Republic Consulting AB

13.30–17.00 Inre- och yttre varumärke.
Med Mia Berg, stilkonsult och ägare av Stilverket samt
Joe Danielson, varumärkesexpert inom reklambranschen



Lördag:

9.00 Tänk om – Tänk rätt! Låt tankarna arbeta för dig!
En workshop om målsättning med Nina Jansdotter

En berättelse om städning!

Städning har aldrig legat högt upp på min topplista men så hittade jag det här inlägget på en blogg som heter Mindfulnessbloggen.


"För ett tag sedan var jag på en tyst meditationsretreat. Det var tre dagar med ungefär sex timmars meditation per dag, men meditationen var inte den enda mindfulnessträningen. Alla dagliga aktiviteter gjordes till övningar i mindfulness. Vi lagade mat, diskade och umgicks i tystnad. Ur en sådan intensiv mindfulnesspraktik föds intressanta insikter. Jag tänkte berätta om ett exempel på detta som berörde mig starkt."

Läs resten av berättelsen på Mindfulnessbloggen!

Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.  

Nr 34

Välkommen som följare av min blogg, Sanna! Sannas underbara blogg heter Änglarnas Hus vilket är ett väldigt träffande namn. Det känns verkligen som om man har kommit hem till Änglarnas Hus med alla dessa underbart inspirerande bilder.

Så här beskriver Sanna sig själv:

Jag är en energisk, händig,pysslig tjej på 45 år som älskar heminredning. Även om basen är vit tillkommer lite dämpade färger som grått, brunt och blått.. med en romantisk touch. Jag tillbringar gärna tiden i secondhand butiker, på loppisar, i inredningsbutiker,i trädgården eller vid färgpyttsen. Bor i ett hus tillsammans med min man och tre hemmaboende barn. De fjärde och äldsta barnet inreder sin egen villa för fullt.

Besök hennes inspirerande blogg och njut av de fantastiskt inspirerande bilderna. Änglarnas Hus!

Se solen gå upp till morgonkaffet!

Njut av denna underbara musik och se soluppgången till din frukost! Se den här videon  för ett härligt uppvaknande innan dagens snabbare tempo tar vid.


onsdag 26 januari 2011

Fånga dagen!

När du lyssnar på den här underbara låten så kan du få svårt att sitta stilla. Och du blir garanterat upprymd!

Våga tala!


Konsten att tala inför publik!

Du vet att det du har att säga  viktigt och väldigt intressant, men när du ska prata inför andra låser sig allt. Du blir nervös, du tappar ord och tror helt plötsligt att ingen vill lyssna på dig. Men du, alla kan lära sig!
Känn målgruppen
Beroende på vilken målgrupp du ska tala till måste du anpassa ditt tal. Är de gamla eller unga? Har de förkunskaper i ämnet? Är det roliga eller tråkiga människor? Olika målgrupper går i gång på olika saker. Paketera ditt budskap efter publiken.

Gör en bra disposition
Inledningen ska väcka intresse. En rolig anekdot eller häpnadsväckande fakta är bra. Överraska eller imponera på åhörarna. När du fått besökarnas intresse framför du ditt budskap på ett konkret och kortfattat sätt. I slutet sammanfattar du de viktigaste punkterna och försöker knyta an till din inledning. Glöm inte att ge lyssnarna möjlighet att ställa frågor, både under och efter ditt tal.

Skriv en fusklapp
Det är väldigt lätt att tappa tråden och en lapp med stolpar hjälper dig att hitta rätt igen. Dataskriven text är enklare att läsa.

Öva, öva, öva
Det absolut bästa sättet att slippa nervositet är att kunna ämnet som rinnande vatten. Öva inför en helkropps-spegel eller dina vänner. Tänk på att röra dig, det ger liv åt presentationen. Tala lite högre än din normala samtalston och variera gärna mellan olika tonlägen.

Avskaffa nervositeten
En kort promenad lugnar ditt rusande hjärta. Prata med dig själv för att få i gång rösten. När du pratar ska du pausa ibland. Dels låter det mycket bättre och dels är det lättare att prata om du har luft i lungorna. Intala dig att dina svettningar och ditt bultande hjärta inte syns (för det gör det ju inte!). Tänk ut vad som är det värsta som kan hända. Svaret är förmodligen att du stakar dig. Hur farligt är det?

Tänk ut ditt drömscenario
Det perfekta genomförandet, hur skulle det se ut? När du vet det kan du anpassa allt du gör till att komma dit. Den som vågar misslyckas vinner!

Åhörarna
älskar en föreläsare som bjuder på sig själv. Jag tappade kjolen en gång när jag föreläste. Jag drog upp den och skrattade sedan tillsammans med åhörarna. Hade jag blivit generad och tyckt det var pinsamt hade stämningen blivit konstig och jag skulle ha tappat ”kontakten” med publiken. Våga vara mänsklig! Om du glömmer vad du ska säga, säg det. Oooops, där tappade jag visst tråden! Någon som kan hitta den?

Variera ditt språk
Använd aldrig ord som lyssnarna inte förstår. Dua – låtsas att du pratar till en person – då känner sig lyssnarna mer engagerade. Använd gärna konkreta exempel som gör ditt tal mer levande. Var glad och använd humor (publiken förlåter gärna misstag om du gör dem med glimten i ögat!).

Aktivera åhörarna
Skapa ögonkontakt med dem i publiken som ger bäst respons, det ger dig en trygghet. Ställ frågor som engagerar. Om ingen svarar så vänd dig till dem som gett dig mest uppmärksamhet tidigare. Var exalterad, en exalterad talare ger exalterade lyssnare.



Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.

15 tips för att stressa mer!

Foto by Karvegard
1. Kom aldrig i tid!
2. Gör dig oumbärlig på jobbet och hemma.
3. Delegera aldrig, gör allting själv. Även andras uppgifter.
4. Gräm dig över allting. Hela tiden.
5. Jobba över så mycket du kan. För då känner du dig trött, irriterad och utnyttjad. 
6. Spänn alla dina muskler. Håll dem så hela dagen.
7. Sov så lite som möjligt.
8. Säg aldrig nej.
9. Oroa dig för småsaker.
10. Betala inga räkningar. Shoppa upp alla pengar.
11. Ät för lite, onyttigt och oregelbundet.
12. Motionera aldrig, rör dig så lite som möjligt.
13. Skaffa dig skulder.
14. Ha två eller tre jobb.
15. Leta efter fel hos alla och allt.




Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.

tisdag 25 januari 2011

Nytt sätt att tänka, nytt sätt att tala!

Längtanskälla och inspirationskälla är omskrivningar för två stora sjukdomar här i samhället.

Svartsjuka och Avundsjuka.

Ni kommer väl ihåg  låten med Nanne Grönwall: "Jag är så aaavundsjuk!"
Det handlar så mycket om attityd och känsla. Orden avundsjuk och svartsjuk skapar inte direkt en positiv känsla inombords. Men vad handlar dessa "sjukdomar" om egentligen?

Foto by Karvegard
Svartsjuka:  Vi ser en person vi älskar som beter sig på ett väldigt positivt sätt mot en annan människa. Vi uppfattar att så där beter sig inte den här personen mot mig och reagerar med det vi kallar för svartsjuka. I grund och botten handlar det om att vi längtar efter att bli bemötta på samma sätt. Vi vill bli sedda på samma sätt och betyda allt för den vi älskar. Vi längtar!

Jag har därför valt den här omskrivningen till längtanskälla istället.










Foto by Karvegard
Avundsjuka. Vi ser någon annan som har något vi vill ha, eller som kan något vi vill kunna eller ser ut som vi vill göra. Se det då som en inspirationskälla för ingenting är omöjligt, bara olika svårt.

Jag har därför valt den här omskrivningen till inspirationskälla istället.

Säg nu Längtanskälla och Inspirationskälla tyst för dig själv, känn efter vilken känsla orden väcker inom dig. Lägg sedan in dom i din vokabulär och börja använd dom. Jag lovar att det kommer kännas mycket bättre  än att använda dom gamla orden.

Nytt sätt att tänka, nytt sätt att tala!

Lev väl!





Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det.

måndag 24 januari 2011

Att ta emot kritik!


Kritik är ett känsligt tema därför att den som blir kritiserad ofta får sin självkänsla tilltufsad. När detta händer känns det obehagligt och beroende på ens läggning reagerar man t.ex. med att gå i försvar, bli arg, bli ledsen eller bli iskall.
Det går att arbeta med sitt sätt att ta emot kritik. Väl formulerad kritik är en värdefull gåva som gör det möjligt för den som tar emot den på ett konstruktivt sätt att lära och utvecklas.

Det finns förstås olika sorters kritik. Det finns människor som älskar att kritisera andra därför att det ger dem själva en tillfredsställande känsla av att ha övertag och makt. Ju mer mottagaren lider av kritiken, desto mer tillfredsställande är det att kritisera för dessa personer. Har du med en sådan kritiker att göra bör du förstås se vad du kan göra för att inte ge kritikern just den tillfredsställelse han eller hon är ute efter. Det bästa här är att träna upp din förmåga att inte ”ta åt dig” av kritiken, utan ta emot den i neutral stil. Ju mer du ”går igång” desto större blir sannolikheten att kritikern ser fram emot nästa tillfälle att få trycka till dig.


Ställ gärna frågor för att få mer klarhet i vad din kritiker syftar på och varför frågan är viktig för honom eller henne. Detta är särskilt viktigt om kritiken är vag och svepande. I så fall bör du fråga efter exempel och begära konkretisering. Först när du har en god bild av bakgrunden till kritiken är det dags att reagera på innehållet. Tänk efter om kritiken är rättvis. Även om du tycker att den andre använder kraftigt överdrivna och orättvisa formuleringar bör du se efter om det finns en kärna av berättigad kritik där också. Om du kan, bortse helt enkelt från svepande omdömen om din person och koncentrera dig på det som faktiskt hänt i det konkreta fallet. Håll med om det som är berättigat och led in samtalet på vad du kan göra bättre i framtiden.



Här kommer några saker att tänka på när du tar emot kritik:

1. Det bästa sättet att ta emot kritik är att inte bemöta den direkt utan istället låta den sjunka in. Så när någon kritiserar dig öga mot öga, säg att du ska tänka på vad han sagt och komma tillbaka till honom lite senare med dina egna tankar. Om du bestämmer dig för att göra det till en reflex att inte bemöta kritiken direkt så har du alla chanser att göra det mer genomtänkt istället för att reagera som ett barn och bara försvara dig.

2. Tänk på syftet med kritiken. Om den som kritiserat dig har använt elaka ord och surt språk, så bör du fundera över vad kritiken egentligen handlar om och försöka avgöra vad det är som har motiverat personen att kritisera dig. Det är stor skillnad på att ge kritik som är avsedd att hjälpa till och sådan som bara är till för att jävlas med dig.

3. Leta efter sanningen. Tycker du att kritiken är befogad? Om den är det – fundera över vad du kan göra för att rätta till situationen och gör upp en plan för det. Det här ändrar ditt synssätt från att känna dig som ett offer till att ta kontroll över situationen. Din plan kanske innehåller något som du behöver för att kunna göra bättre nästa gång.

4. Ta med dig planen och ett gott humör till den som kritiserat dig. Genom att ta emot kritiken som en vuxen människa med vilja att lösa problemet kommer du också att göra livet lättare för den som gett kritiken. De flesta människor är rädda för att ge kritik och om du visar att du är en större människa så kommer också din kommunikation med omgivningen förbättras.

Har du sett mina videobloggar?

Tyckte du det här inlägget var bra  får du gärna gilla det på BlogLovin här under för att fler ska få ta del av det. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...